To neznáš: Whisky ve věži

| Články | Redakce Jobstime.cz

V dalším dílu našeho seriálu To neznáš – sérii článků na téma neobvyklé podniky v Praze – jsme se vydali do centra Prahy, konkrétněji do Jindřišské ulice. V prvních dvou patrech Jindřišské věže sídlí Whiskeria, bar zaměřený na ty nejlepší whisky z celého světa. Pro ty, kteří si přečetli náš čtyřdílný seriál o whisky, nebo pro ty, kteří chtějí vědět o dalším neobvyklém podniku, připravila redakce jobstime.cz krátký článek.

Před Jindřiškou věží stojí jeden z barmanů na cigáru a místo kalhot má na sobě skotský kilt. To je jeden z mála znaků, který člověku řekne, že by ve věži mohl narazit ještě na něco jiného, než na pěkný výhled a turistické upomínkové předměty. Whiskeria bar totiž není na první pohled úplně viditelný a náhodný kolemjdoucí by ho mohl lehce přejít.

IMG_8376_malý

Jakmile ale vstoupíte dovnitř, objevíte se v útulném, dvoupatrovém prostoru, který vybízí k příjemnému posezení: kožená křesílka, přítmí a dřevěný bar plný různě tvarovaných, různě barevných lahví s různě starými a různě silnými whiskami.

Bar funguje od roku 2008 a nabízí na 400 druhů skotské, irské, kanadské, ale i japonské, nebo české whisky. Ano, i v Česku se pálí whisky podle tradičních způsobů, dokonce tu fungují palírny hned dvě, a ano, ve Whiskerii jí nabízejí.

Martin Kavka, provozní podniku, ale zároveň barman a whiskový nadšenec nám k tomu řekl: „Whisky se pálí po celém světě, samozřejmě je nejvíce známá skotská a irská, ale najdeme i třeba slovenskou, švédskou nebo rakouskou. Velice zajímavá je australská whisky nebo whisky z Tasmánie. To náš bar ale teprve čeká….“

Whisky sami nakupují a dováží přímo z palíren. Nenechávají si je pouze pro sebe, ale zásobují také jiné bary a podniky v Česku. Na baru takto dovezené lahve tvoří 90% celé nabídky.

IMG_8409_mlaý

Samozřejmě bar nenabízí pouze whisky. Můžete si zde také objednat z výběru ginů, rumů a dalších nápojů. Whisky tu ale – pochopitelně – převládá. Přes den se dá v baru i najíst. Mimo jiné se zde podává typická skotská snídaně, nebo pečená skotská brambora plněná masem.

Jak už jsme si řekli, obsluha tu chodí v kiltech. Je to pohodlné, přidává to podniku lehký skotský nádech a dodává to na pocitu, že sedíte v pravém skotském whisky baru. Zároveň to může fungovat i jako nenáročná, levná a nápaditá reklama: „Whiskeria? To je ten bar, kde chodí obsluha v kiltech?“

Hledáte práci v gastru?

Přes 400 podniků u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete gastrem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se

 

Celkově je na obsluhu ve Whiskerii kladen větší důraz. Martin se v baru snaží udržet stálý team a nebrat brigádníky jen na pár měsíců. Nemá rád velkou fluktuaci, protože se to do podniku tohoto typu nehodí. Barmani by měli umět zákazníkovi poradit, odhadnout, co mu bude chutnat a podle toho vybrat tu správnou whisky. Whiskeria se snaží své zákazníky vzdělávat, ukázat jim něco nového a naučit je pít whisky tak, jak by se pít měla. Porozumět whisky ale nějakou chvíli trvá a časová investice, kterou do nového zaměstnance Martin vloží, by se měla vrátit. Nedává smysl školit několik měsíců barmana, který ve chvíli, co už začíná všemu rozumět, začne pracovat jinde.

Také je pro stálé zákazníky příjemnější, když je zde pracující barmani znají delší dobu a dokáží jim vždy správně poradit a doporučit nové věci. Dodá jim to příjemnější pocit a rádi se do Whiskerie vrací.

Součástí nabídky je také degustace. Při té si s vámi barman sedne a nechá vás ochutnat malé porce pěti, nebo šesti různých typů whisky, nejčastěji od nejslabších po nejsilnější, aby je měl člověk možnost porovnat mezi sebou. Degustace mohou být samozřejmě více či méně řízené, zákazník může s barmanem strávit několik hodin a poslechnout si příběh každé ochutnávané whisky, její způsoby přípravy a podávání, nebo se s barmanem nemusí bavit vůbec. V určitém směru se Whiskeria podobá spíše soukromému klubu než baru, ve kterém nejde tak o čas, jako o kvalitu a prožitek z podávaného nápoje. Říká se, že se k whisky hodí kvalitní doutník, samozřejmě i ten si můžete ve Whiskerii objednat.

IMG_8411_malý

Pít whisky není v Čechách tak obvyklé. Máme na mysli pít dobrou, ale stále cenově přijatelnou whisky, umět si dobře vybrat a vědět, jak se whisky správně pije. Bary, jako je například Whiskerie, se snaží toto povědomí rozšířit.

„Lidi rádi zkoušejí nové věci. To je na tom všem to nejlepší, sednete si do baru a na naše doporučení něco vyzkoušíte. V posledních několika letech se konzumace kvalitních lihovin (whisky, rumy, apod.) zvyšuje. Proto se nebojte zeptat Vašeho barmana na něco nového a nechte si doporučit to co má rád on. Někdy ani dobře nevíte, co vše má bar v sortimentu a co může být opravdu dobré.“

Whiskerie je hodně specifický podnik. Je klidný, tichý a dodává člověku pocit uzavřenosti před okolním světem. V prostoru Jindřišské věže nejsou téměř žádná okna a tak člověku plyne čas mnohem pomaleji. Stejně jako whisky, tak i Whiskeria není pro každého. I když jsou obě otevřeny komukoli, kdo by je chtěl vyzkoušet.

 

Text: Kristián Kopřivík

Foto: Klára Kopřivíková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno