To neznáš: Čistá zmrzka

| Články | Redakce Jobstime.cz

Pro další díl seriálu To stihneš se jobstime.cz vypravil na Výtoň. Tady se totiž schází spousta lidí ochutnat skvělé gelato. Přesně tak, ne zmrzlinu, ale gelato.

IMG_8067

Na rohu Rašínova nábřeží a ulice Na Hrobci funguje od letošního dubna zmrzlinárna s příhodným názvem Puro Gelato („puro“ = čistá, „gelato“ = zmrzka). Zmrzlina se tu připravuje z čerstvých surovin, správně a bez polotovarů. Zkrátka tak, jak by se správná italská zmrzlina měla dělat. O podniku nám řekla víc L’udmila Straková, gelato master a majitelka podniku.

„Ten koncept, to je moje srdcovka,“ říká L’udmila o svém Puro Gelato. „Já jsem podnikala v gastru a několik podniků jsem už vybudovala, ale nic podobného. Všechno to byly restaurace. Chtěla jsem dělat jednu věc pořádně a lidé když to chtějí, tak si to najdou. Děláme to strašně poctivě. Hledíme na to, jak se to má dělat. Že bychom tam dali nějakou lacinější ingredienci, to nepřichází v úvahu. A lidé to ocení. Vědí, čeho si cenit.“

IMG_8144_malý

Puro Gelato má prosklenou výrobnu, do které je ostatně trochu vidět i od baru, kam může kdokoli z ulice nahlédnout a podívat se, jak se gelato vyrábí. Podnik se snaží lidem ukázat, že dělají dobrou a kvalitní věc. Což není tak lehké, jak by se mohlo zdát. Je spousta zajetých frází a vět, kterým běžný zákazník už přestává věřit. „Nechtěla jsem psát velkými písmeny na okna: ‚máme čistě přírodní ingredience‘“ říká L’udmila. „Dovážíme denně čerstvé mléko, nemáme zadní vchod, takže to ti lidi vidí. Zákazníci vidí, co nosíme dovnitř a je jim jasné, že to, co nosíme dovnitř, je v té zmrzlině.“

Co se otevřenosti a příjemného prostředí týče, přispívá tomu velkou mírou i obsluha. Tu ale nebylo tak lehké sehnat. Když se podnik v dubnu otevíral, pracovali tu první dva týdny jen tři lidé – sedm dní v týdnu, od rána do večera.

„… nechtěla jsem dávat inzerát do novin, že sháním lidi, protože přesně vím, co se stane. A na to jsem neměla čas. Měla jsem naštěstí super lidi o kolo sebe, kteří byli ochotní a schopní mi s tím ten první měsíc pomoct.“

IMG_8081_malý

Hledáte práci v gastru?

Přes 400 podniků u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete gastrem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se

 

Správný tým se nakonec našel, protože dobré prostředí – v našem případě příjemná zmrzlinárna na náplavce – přitáhne zaměstnance, kteří zde budou rádi pracovat. Puro Gelato má nyní stálý tým lidí, kteří nedělají jen za barem, ale už i připravují zmrzlinu, podle L’udmiliných receptů.

„Mám úplně úžasnou kuchařku, a zvládá to výborně. Samozřejmě máme za sebou několikaměsíční vývoj receptů. První měsíce jsem stála sama v kuchyni i 12 hodin ,“ popisuje L’udmila. „My totiž nemáme polotovary. Nemáme firmu, která přinese pytlík a řekne ‚namíchej tam kilo vody a něco z toho druhého pytlíku a budeš mít super gelato‘. Jsou takové firmy a dělají dobré polotovary, ale to já nechci. Tady tu zmrzlinu dělám já.“

IMG_8086_malý

Potom dodává: „Ale mám už někoho, kdo tu zmrzku vyrábí, protože jí nemůžu dělat na plný úvazek. On je to business a okolo businessu je ještě kopec další práce, kterou nikdo jiný neudělá.“

Zmrzlinárna má každý den jiný výběr zmrzliny, který je ovlivněn právě probíhající sezónou. Nechávají si dovážet ovoce, které se zrovna urodí a podle toho improvizují. „Třeba teď jsme měli skvělé bio švestky. Tak jsme navařili povidla a děláme skořicovou s povidly. Ta kreativita tu je,“ uzavírá L’udmila náš rozhovor.

Je pravda, že už začíná být sychravo a mnozí by mohli říct, že už je na zmrzlinu dávno pozdě. S tím vším se v Puro Gelato počítá, ale zmrzlinu se přestat dělat nechystají. Ostatně, byla by to velká škoda!

 

Text: Kristián Kopřivík

Foto: Klára Kopřivíková

 

 

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno