Svíčková? Tady je hotdog!

| Články | Redakce Jobstime.cz

V Česku se mění jídelníček. Stejně jako se mění trendy a styly v módě, je tomu tak i v gastronomii. Jednou bylo na výslunní tradiční knedlozelo, potom přišla pizza, čínské nudle a  hamburgery. Co ale hýbe čechami dnes? Co se začíná tento rok vařit všude? Redakce jobstime.cz vám přináší pár tipů.

Screen Shot 2013-09-25 at 3.23.21 PM

Syrové jídlo

I když se tento trend objevil v kuchyních už minulý rok, nyní se těší velké oblibě. Nejen u nás, ale hlavně ve světě začínají lidé vyhledávat restaurace, ve kterých během přípravy neprošlo varem jediné sousto. Důvodů, proč lidé začínají s RAW stravou, je více. Nejčastěji ale proto, aby z jídla získali co nejvíc enzymů, vitamínů a živin.

Pravý chleba

Proč se zbytečně cpát dochucovaným (ano, všelijak dochucovaným) a předraženým kupovaným pečivem, když si jej můžete sami upéct? Je to zdravější, chutnější a levnější. Malé domácí pekárničky jsou poslední dobou víc a víc v kurzu a za chvíli už nebudeme jíst jenom „tousťák“, nebo „šumavu“.

Asijská kuchyně

Velmi rádi máme thajskou, japonskou a čínskou kuchyni. Letos se ale velké oblibě těší také vietnamská. Proč? Je známo, že Vietnamci přikládají velkou váhu hlavně čerstvým surovinám a během vaření zpracují úplně vše. Nic se nevyhazuje.

Hledáte práci v gastru?

Přes 400 podniků u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete gastrem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se

 

Horký pes

Ano, správně. Ne hamburgery, ale hotdogy. Nepředstavte si pod tím ale náš český párek v rohlíku s hořčicí, kečupem, nebo dokonce obojím. Mluvíme o „Fancy“ hotdogu, který chutná skvostně a navíc si s ním připadáte jak z amerického filmu. Klasické newyorské stánky, s párkem, houskou, salátem a dobrým dresingem, budou zřejmě za chvíli každém pražském rohu.

Ne-maso, ne-mléko

Pro spoustu lidí by bylo nepředstavitelné, dát si oběd či večeři bez masa. Jenže ono to jde. A jde to udělat i bez vajíček, všech mléčných produktů, medu a pořád to bude chutnat dobře. V Praze o takové dobré veganské restaurace nouze určitě není. Stačí se jen poohlédnout a zkusit si jednou objednat něco jiného než řízek.

Snídaně

Možná to souvisí i se zdravým životním stylem, který začíná vyznávat více a více Čechů. Ne nadarmo se říká, že snídaně je základ dne. A lidé si ji velmi oblíbili. Velké, na chutě rozmanité snídaně, které vás nakopnou do pracovního dne. Palačinky, lívance, ovesné kaše, croissanty, vajíčka, tousty a hromada ovoce. To najdete v každé druhé kavárně… A na každé druhé fotce na instagramu.

Žádná přeslazenost

Čokoláda, pivo, nebo káva. Hořkosti si teď lidé pomalu přicházejí na chuť. Pravá belgická čokoláda s vysokým obsahem kakaa, ke které si dáte čerstvé jahody. Těžké tmavé německé pivo namísto světlého ležáku. Vynikající dopolední espresso s čerstvou koblihou. Vlastně to nezní tak špatně…

Do povědomí Čechu se také dostávají bistra. Malá bistra, lákající na svoje speciality jako třeba pastrami. Zkuste do nějakého z nich zavítat. Budete příjemně překvapeni, jak atmosférou, tak i jídlem. A hlavně: zkoušejte nové chutě. Jedině tak můžete něco nového uvařit!

Text: Lucie Janečková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno