Pracovní pozice v kuchyni: Jaká je hierarchie?

| Články | Redakce Jobstime.cz

Jaká pravidla platí v kuchyni, kdo je chef a kdo sous chef a na jaké pozici pravděpodobně začnete, vypracováváte-li se od píky? Pojďme si projet kulinářskou hierarchii pěkně odshora:

Šéfkuchař/Chef

Vedoucí osoba v kuchyni, na které to celé stojí a padá. Šéfkuchař je nejen člověk, jehož gastronomická „tajemství” a doporučení se objevují na jídelním lístku. Jedná se o nejzkušenějšího člověka podniku, co se gastronomie týče.

Jak přivést do restaurace co nejvíce hostů? Jak reagovat na sezónní požadavky? Které trendy budou mít úspěch a co už v nabídce nefunguje? Na tyto a další otázky se šéfkuchař musí denně nejen ptát, ale hlavně rychle a efektivně odpovídat. Do jeho pracovní náplně patří veškerá zodpovědnost za chod kuchyně včetně tvorby menu, vedení týmu, kontroly a doplňování stavu zásob. Sníte-li od dětství o tom, až jednou budete šéfkuchařem, vězte, že kreativní dekorace pokrmů a ladění designu, v jakém se gastronomie daného podniku ponese, je až třešinkou na dortu jeho práce.

Zástupce šéfkuchaře/Sous chef

Dvojka hned po vedoucím kuchyně. Tenhle člověk s několikaletou praxí v pohostinství plánuje směny a má zodpovědnost za veškeré úkony, které na něj deleguje šéfkuchař. Může se jednat o vedení menšího týmu, školení kuchyňských pracovníků a nováčků, jednání s dodavateli, vyřizování objednávek a sledování stavu zásob. Sous chef zodpovídá též za čistotu kuchyně a dodržování hygienických předpisů. Je to určitě hodně o lásce ke gastronomii, ale také o odolnosti vůči stresu a schopnosti rychle se rozhodovat. Zástupce šéfkuchaře totiž musí mít vychytaný veškerý chod kuchyně pro případ, že number one chybí.

Kuchař/Chef de partie

Kuchař v klasickém slova smyslu. Každý chef de partie (v angličtině také station chef nebo line cook) má na starost určitou část procesu přípravy jídla/segment gastronomie a je na danou oblast skutečným specialistou. Co dělá? Připravuje pokrmy – jeden za druhým. Ve větších podnicích má každý kuchař k ruce menší tým kuchařů juniorů a pomocníků, ze zkušenosti však víme, že to kolikrát musí zvládnout sám. Každý kuchař nese zodpovědnost za svou část kuchyně, za její čistotu a efektivnost.

Pomocná síla 

Pro mnoho lidí pozice, na které začínají. Nebo brigáda, přivýdělek ke škole či druhá práce. Často také pozice, na které působí mnoho Čechů na programech typu work and travel nebo sezonních pracích v zahraničí. Pomocníci obstarávají veškeré další práce v kuchyně, od umývání nádobí, údržby kuchyně, škrábání brambor a čištění zeleniny přes přípravu jednodušších pokrmů (salátů aj.) až po asistenci kuchařům.

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno