Světové kuchyně: Amerika není jenom o hamburgerech a brownies. Vede Tex-Mex!

| Články | Redakce Jobstime.cz

Taky si při přípravě brownies někdy říkáte, že je to vlastně jednoduchý recept právě proto, aby jej zvládl i průměrný Američan? Že hamburger na tom co do složitosti přípravy není o moc hůř? Ano, příprava amerických jídel většinou není natolik komplikovaná jako třeba ve Francii (vzpomeňte si na makronky) nebo ve Vietnamu (polévka Pho se přeci vaří i celou noc). V čem ale tkví její kouzlo a má vůbec nějaké?

texmex

Amerika nejsou jen hamburgery. Vládne jižanský švih

Když se řekne Amerika a gastronomie většina lidí si zřejmě vybaví McDonald, KFC nebo BurgerKinga. Fastfoody v USA opravdu vládnou a většina Američanů se v nich pravidelně stravuje, proto jsou také často považování za nejobéznější národ na světě. Odhlédneme-li od fastfoodů směrem k trochu zdravějšímu a možná i kvalitnějšímu způsobu stravování dostaneme se do Texasu. V druhém největším státu Spojených států Amerických je totiž dominantním stylem kuchyně Tex-Mex a snad nejtypičtějším pokrmem Chili con carne s fazolemi.

Na začátku 19. století byl Texas součástí kolonií Nového Španělska a několik let patřil pod správu Mexika. Samotný název Tex-Mex byl původně používán pro označení železniční tratě mezi Mexikem a Texasem, ale také pro označení Texasanů s mexickým původem. Kuchyně Tex-Mex je zkrátka mixem Texasu a Mexika, který ovlivnilo zejména farmaření v oblasti řeky Rio Grande. Typickými pokrmy pro Tex-Mex tak jsou cabrito – opékaná kůzlata, barbacoa de cabeza – grilované hovězí hlavy a carne seca neboli sušené hovězí. Postupem času se Tex-Mex kuchyně začala amerikanizovat a na seznam základních surovin přibyl typický čedar.

V Evropě známe z Tex-Mex kuchyně především tortillu

Například Švédové (zejména v oblasti Stockholmu) jsou přípravou tacos doslova posedlí a některé rodiny, obzvláště s malými dětmi, jedí tacos třeba každý pátek. Jde o velmi jednoduchý recept, se kterým si vlastně můžete udělat naprosto cokoliv. Základem je jakékoliv maso (hovězí, vepřové, kuřecí, ryby, jehněčí, kozí, fajnšmekři si tacos mohou udělat i z hmyzu) a pšeničná nebo kukuřičná tortilla. Maso se buďto vaří, smaží nebo peče (nejrychlejší je smažení na pánvi se specifickým kořením, jež je k dostání takřka ve všech obchodech). Pak už stačí jenom nachystat si, co máte nejraději – všemožné druhy zeleniny, omáček, ovoce (!) či sýrů. Na maso v tortille nasypete svoji oblíbenou kombinaci, zabalíte a voila večeře je na světě. V Mexiku se tacos prodává skoro na každém kroku a nejlepší prý je od stánkařů, kteří převážně večer tuto pochoutku připravují v nespočtu variací.

Tex-Mex ale není jenom o tacos, dalšími známým jídlem je fajitas, od tacos se příliš neliší. Maso je však pečené ochucené koriandrem, kmínem, česnekem a papričkami jalapeňo. Každý si svoje fajitas na stole vytvoří sám, klíčovými ingrediencemi je tentokrát salát, smetana a grilované papriky.

Recept: Chili con carne

chilli-con-carne

Suroviny

Postup

Připravte si cibuli s paprikou a to tak, že ji nakrájíte na kostky, zhruba půlcentimetrové.

Na rozžhaveném oleji si orestujte nakrájenou cibulku. Až zesklovatí, přisyp­te česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě asi pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

Trochu plamen ztlumte a přidejte na pánev hovězí maso, které se snažte rozdělit vařečkou na menší hrudky. Maso by mělo být dokřupava usmažené nikoliv dušené. V žádném případě nesmažte maso příliš zprudka, mohl by vám zhořknout česnek, což není úplně žádoucí efekt.

Čas připravit si omáčku. Do pánve k masu a zelenině přilijte vývar a konzervovaná rajčata. Ochuťte majoránkou, cukrem, solí a pepřem. Přidejte rajčatový protlak a důkladně promíchejte.

Nyní omáčku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte za občasného míchání probublávat přikryté pokličkou. Občas zkontrolujte, zda se vám omáčka příliš neodpařuje, jestliže ano, stačí přidat dvě lžíce vody a trochu více stáhnout plamen.

Poslední, co musíte udělat, je přidat to, co z chili noc carne dělá chili noc carne – přidat fazole. Nejdříve je ale sceďte. Omáčku s fazolemi znova přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Ochutnejte a dochuťte.

Teď musíte čekat. Alespoň deset minut nechejte váš výtvor volně dýchat bez pokličky. Maso tak krásně nasaje všechny chutě, které jste mu nabídli.

Podávat můžete s tortillou nebo i s dlouhozrnnou rýží.

Tip

Zkuste místo cukru přidat jeden, maximálně dva čtverečky tmavé čokolády.

Text: Jitka Lanšperková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno