To neznáš: Kanada v Karlíně

| Články | Redakce Jobstime.cz

Pokračujeme v naší sérii To neznáš – seriálu o neobvyklých podnicích v Praze. Tentokrát se vydala redakce jobstime.cz do Karlína, kde jsme v nově otevřené Garage ochutnali poutine – Kanadskou specialitu, která se dá v Praze jen těžko najít. O podniku, o poutine a o lidech v Čechách jsme se bavili se spolumajitelem, kanaďanem Michaelem Kubenkem.

IMG_8018_malá

Garage byla otevřena 1. Července 2015 – shodou okolností v den kanadských narozenin – v Křižíkově ulici v Karlíně. Nyní funguje teprve první dva měsíce, ale častokrát má fronty, které vedou až ven před podnik. Michael má z dosavadního provozu dobrý pocit.

Lepší se to z týdne na týden,“ říká. „Je to Karlín, je tady hodně kanceláří. Lidé chtějí obědy hodně rychle a hodně dobře…“

Oba spolumajitelé na restauraci pracovali přes šest měsíců. S designem prostoru jim pomáhalo grafické studio Muck, ale jinak bývalou garáž, ve které se Kanadské deli nachází, přestavovali od základu sami. Lidé se o podnik začali dostatečně zajímat už během rekonstrukce a tudíž neměli spolumajitelé potřebu pro větší reklamu.

„Měli jsme venku banner, kde bylo ‚I –kanadský list– poutine‘ a to bylo všechno. Bylo to takové záhadné a tady v Karlíně se to mezi kancelářemi rozkřiklo celkem rychle,“ říká Michael.


IMG_7969_malá

Dva měsíce a u Garage stojí přes obědy fronty až před dveře. To v člověku vyvolá jen jednu otázku: Co je to tajemné poutine a jak se připravuje?

Není to nic složitého. Poutine jsou v základu dvakrát smažené hranolky se speciálním sýrem, omáčkou a masem. Sýr musí podle Michaela vrzat mezi zuby,
jinak to prý není správné poutine. „Máme malou farmu, která nám dělá sýr podle našeho vlastního receptu. Nikdo jiný ho nemá,“ popisuje své tajemství. „Doufám ale, že to lidi nezačnou kopírovat s eidamem a mraženýma hranolkama…“

Hledáte práci v gastru?

Přes 400 podniků u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete gastrem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se


IMG_7987_maláKaždý připravuje poutine trochu jinak. Původně to bylo pouliční jídlo, jak říká Michael, „to které si dáte po cestě domů z baru“. Prvně se objevilo v kanadské provincii Québec, ale před čtyřmi lety se rozšířilo do celé Kanady. Také je velmi oblíbené na Upper state v New Yorku a ve Wisconsinu, odkud pochází vrzavý sýr, který se na poutine používá. Nyní se prodává i ve velkých fastfoodech, jako je McDonald a KFC.

Recept je velice jednoduchý a možná proto se poutine tak rozšířilo. Zkrátka, každému chutnají hranolky se sýrem.

IMG_7958_maláKaždý říká, že je to taková česká věc, ale v Kanadě je to stejné. Když se objevilo poutine, všichni začali dělat poutine. … Když lidé vidí, že je v něčem zisk a bude to na čas populární, tak to zkusí. Jsou však dobré i špatné obdoby v jakémkoli jídle,“ říká Michael. Dále popisuje, že se občas na poutine dávají různé druhy masa, nebo třeba i sushi. V Garage se připravuje poutine s trhaným vepřovým, se slaninou a s trhaným hovězím masem. Chystají se ale i další variace.

Garage funguje už dva měsíce a pomalu se dostává do povědomí. Zůčastnila se několika pouličních food festivalů a nedávno rozšířila svou otevírací dobu (na všechno upozorňuje přes své facebookové stránky). Michael říká, že jsou teprve na začátku. Chystají větší marketing, ale zatím na to stále není čas. V podniku zatím nepracuje nikdo jiný kromě majitelů a celý provoz se proto musí zvládnout ve čtyřech lidech.

Michael to uzavírá: „Každý si říká: je tady pět stoliček, tak proč by to mělo být tak těžké? Ale restaurace je restaurace. Můj táta měl restauraci v Kanadě a já jsem trochu z toho oboru, takže vím jak to chodí. A lehké to není. Je to pořád restaurace, i když malinká!“

 

Text: Kristián Kopřivík

Foto: Klára Kopřivíková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno