Jaké typy kuchařů můžeme najít v kuchyni?

| Články | Simona Mrázková

S jakými typy kuchařů se setkáváme? Ačkoli tato otázka může znít podivně, je na místě; ne všichni kuchaři jsou totiž stejní.

chef

Někteří tráví svůj čas za účelem přivýdělku při studiu, někteří proto, že je nenapadlo nic jiného, a jiní – ideální skupina pro majitele restaurací – jsou v kuchyni proto, že jídlo a jeho úprava je jejich celoživotní vášeň. Mrkněte na čtyři základní typy kuchařů podle Paula Sorgula.

DRŽÁCI

V kuchyni je vždy zapotřebí zaměstnanců, kteří se o ni budou starat. Jedinci představující tuto kategorii vykonají, co se jim řekne. Přestože se zodpovědností za rozhodování nechtějí mít ideálně nic moc společného, neměli by vnímáni negativně, nezpochybňují totiž rozhodnutí nadřízených a jsou platným členem kuchařského týmu. Takoví lidé přichází přesně na začátku směny a fyzicky i psychicky odcházejí přesně v moment, kdy je jejich směna u konce. Šéfkuchaři i majitelé restaurací zaručeně vědí, jak jsou takové vlastnosti cenné.

ŽOLDÁCI

Jedinci, kteří pracují primárně proto, aby si vydělali na živobytí, jsou běžně k vidění ve většině profesí. Otázka je, jak moc jsou ochotni napomoci zbytku pracovního týmu k úspěchu. Koncentrace pozornosti na vydělávání finančních prostředků je často slabou motivací pro zlepšování se. Ti kuchaři, kteří vidí práci v kuchyni jako prostředek pro vydělání peněz, navíc obvykle postrádají to pravé nadšení pro jídlo, neužívají si procesu jeho přípravy a nemají ani tu pravou radost z kreativity při konečných úpravách talíře. Zajištění komfortního života by samozřejmě mělo být cílem každého pracujícího člověka, samo o sobě je ale slabým důvodem k motivaci.

Kuchaři, kteří našli smysl života ve svém povolání, vědí, že radost z vaření je radostí z možnosti osobního vyjádření, radostí ze sdílení se zákazníky a radostí z podílení se na dynamice kuchyně během obsluhy veřejnosti.

ADRENALIŇÁCI

Kuchaři adrenaliňáci si naplno užívají svůj čas v kuchyni a typ práce, který si vybrali. Spolupráce se svéráznými, často bláznivými jedinci podobného ražení jim přináší skutečné potěšení. Mohou, ale také nemusí být ponořeni do kultury dobrého jídla, jednotlivých kuchařských technologií a znalosti ingrediencí. Energii čerpají z adrenalinu pramenícího z práce v kuchyni. Pro takové kuchaře je práce zábava a rozhodně jim jde o víc než jen o vydělání peněz – práce v kuchyni je jejich životní styl. Jedná se o jedince, kterým srdce zaplesá při pohledu na záplavu objednávek vylézající z mašiny. Když přetáhnou svou vlastní směnu, hecují se, jak dlouho v kuchyni v plném zápřahu vydrží. Šéfkuchař ví, že tito jedinci tu budou zítra a vždy, když bude potřeba – kuchyň je pro ně adrenalinová jízda.

view

SRDCAŘI

Pro kuchaře, kteří často už jako děti zjistili, že kuchyně je jejich smyslem života, je jako stvořená kategorie SRDCAŘI. Do vaření, vytváření sofistikovaných chutí, kuchařských surovin, ale i takové kuchařské historie jsou zcela ponořeni. Tito kuchaři žijí pro to, aby byli v kuchyni. Stráví zde nepočítaně hodin navíc nad vyměřenou pracovní dobu. Investují své těžce vydělané peníze do nových nástrojů, knih a šetří na mimořádné večery v jedné z restaurací na jejich „must-go“ seznamu. Odmítají si vzít klasickou dovolenou, pokud nezahrnuje čas strávený v jiné kuchyni, na farmě nebo na vinici. Každý den se přesvědčují, že jejich pracovní uniforma, nebo-li rondon, je nedotčená a vhodně reprezentuje kuchařské řemeslo. Vše, co dělají, dělají se vší láskou a vážností a svou práci vidí jako rozšíření své vlastní identity. Každá pořádná restaurace potřebuje alespoň jednoho takového kuchaře. Ale pozor! Příliš mnoho srdcařů na jednom pracovišti může ostatní přivést do hrobu. Tito kuchaři vědí, že se z nich jednou stanou šéfkuchaři, budou zastávat jinou důležitou funkci v kuchyni nebo budou vlastnit svůj podnik s vlastním jménem na štítku. S těmi nejlepšími se setkáváme v kulinářských časopisech a sníme o návštěvě jejich skvostné restaurace.

Sleduj Jobstime.cz také na Facebooku! 

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno