Chci vědět, co leju: Vodka (1/3)

| Články | Redakce Jobstime.cz

V minulých dílech seriálu „Chci vědět, co leju“ jsme si přiblížili whisky. Její původ, historii, výrobu, servírování a značky. V dalších dílech vás Jobstime.cz zasvětí do světa vodky.

Shot-of-vodka

Na první pohled není vodka ničím výjimečná. Je bezbarvá, nemá žádné výrazné aroma a dá se říci, že i chuťově je neutrální. A i proto se velmi často používá do míchání různých koktejlů. Čistá vodka většinou obsahuje 40% alkoholu, ale vyrábí se i silnější, například Stalinovy slzy mají obsah alkoholu kolem 60%. Naproti tomu ovocné vodky, které se v poslední době těší velké popularitě a mají pouze kolem 20%.

Co se původu tohoto velmi oblíbeného nápoje týče, je nejasný. Rusové tvrdí, že kolébka tohoto moku se nachází u nich a vznikla kolem 15. století. Toto však tvrdí i Poláci, kteří mluví už o 14. století.

Jisté je pouze to, že vodka pochází ze severovýchodní Evropy. První zmínky o ní jsou ze 13. století. Tehdy se používala výhradně jako léčebný prostředek. V 15. století se však zdokonalil proces výroby a její ochucování – například pomocí medu.

Výroba

Vodka se tradičně vyrábí z obilí nebo brambor. V Evropě je ale hodně rozšířenou surovinou i cukrová řepa, nebo vinná réva.

Surovina, ze které se vodka má vyrábět, se musí pořádně nadrtit a poté nechat zkvasit. Vznikne tekutina, které se říká zápara.

Vodka se může vařit několika způsoby, ale vždy musí dojít k jejímu filtrování, aby se odstranil „ocas“ v její chuti. Několika násobným opakováním destilace a filtrování vzniká chuťově skvělý produkt ale s velmi vysokým obsahem alkoholu  – kolem 85%. Tudíž se pak musí míchat s vodou, aby se obsah srazil na 40%.

Po destilaci přijde nejdůležitější krok, tzv. čištění. Získaný alkohol se nechá prokapávat přes vrstvu aktivního uhlí. Tím se dokonale pročistí od všech aromatických příměsí. Čistota vodky je zárukou, že druhý den neprotrpíme v kocovině s bolestí hlavy.

Na rozdíl od ostatních druhů alkoholu, se pří její výrobě nepoužívá ječmen! A velmi důležitou složkou je voda. Stejně jako u výroby například Pilsner Urquell, musí být voda měkká a to nejméně s hodnotou 4.

Dělení vodky

  1. západní – aromatické, květnaté vodky
  2. východoevropské – těžší charakter, podbarvený obilným aroma
  3. severoevropské – velmi jemná a neutrální chuť

Hledáte práci v gastru?

Přes 400 podniků u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete gastrem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se

Rusko

K nejznámějším ruským vodkám patří StoličnajaMoskovskaja nebo Russian Standart Vodka. Poslední zmiňovaná je vyráběna na základě výsledku testů D. I. Menděleva. Carská vláda mu dala za úkol, připravit normu pro výrobu vodky – Ruskij Standart. Tato norma nařizovala použití té nejkvalitnější pšenice a nejjemnější ledovcové vody. Dále vícenásobnou destilaci a filtraci. Stanovila také nejmenší povolený obsah alkoholu – 40%. Vodka Russian Standart byla na trh poprvé uvedena v roce 1998 a díky své kvalitě se stala jedničkou na trhu.

Dvorním dodavatelem pro carský dvůr pak byla vodka Smirnoff, kterou založil Petr Smirnoff. Tato značka pak v 19. století pronikla i do Švédska, Španělska a USA. Konec bohatství a slávy této rodiny ukončila říjnová revoluce 1917. Bolševici zakázali prodej lihovin s vyšším obsahem alkoholu. Závod Smirnoff byl uzavřen a celá rodina odešla do exilu.

Polsko

V Polsku se odhaduje počet značek na tisícovku. Nejznámější ale však je Wyborowa, vyráběna z obilí a s obsahem alkoholu kolem 50%. Velmi populární je ale i Zubrowka.

Severské země

K předním značkám zde patří hlavně Finlandia, Absolut vodka, nebo Koskenkorva. Finlandia je finská vodka vyráběná ze šestiřadého ječmene. Na trhu se objevila kolem roku 1970 a už v roce 1971 se rozšířila do USA. U Finlandie jsou důležité tři atributy: pramenitá voda, šestiřadý ječmen a destilace nazvaná State Of The Art. Vznikla také speciální řada Finlandia „21“, která byla nazývána první ultra premium vodka světa. Této vodky se vyrobilo pouze několik tisíc litrů. Jednalo se totiž o limitovanou edici.

Británie

Velký poprask se stal v roce 2010, kdy odborná porota, při zkoušce naslepo udělila titul „Nejlepší vodka světa“ Britům. Rusové i Poláci byli v šoku. Jednalo se o Chase Vodku z Herefordu. Navíc šlo o velmi mladou vodku, která na trhu působila pouze dva roky. William Chase pro svoji výrobu používá brambory, které si pěstuje sám.  A podle odborné poroty se jedná o chutnější a kvalitnější vodku než od ruských a polských sousedů.

USA

V USA se vodka dostala do povědomí hlavně ve 30. a 40. letech minulého století. Prosadit se v Americe chtělo dostatek financí a značku s tradicí, což se povedlo firmě Heublein, která odkoupila práva na legendární Smirnoff. Reklamní kampaň pak vymyslel John G Martin, který připravil nový koktelj, tzv. „Moscow Mule“ – Moskevský paličák. Recept byl následovný: 6cl vodky Smirnoff Red No 21, 3cl limetkové čerstvé šťávy, 12-18cl zázvorového piva a drcený led. Vše se promíchalo a ozdobilo plátkem limetky.

O popularitu se zasloužil taky věhlasný James Bond, který pil tzv. vodkatini – „Martini s vodkou, protřepat, nemíchat!“

Čechy

Ani my, jakožto maličká země, nezůstáváme v pozadí. Velké oblibě se u nás těší KB – Vodka 42, Božkov – Vodka Božkov, Rudolf Jelínek – Plum vodka  a nebo Bohemia sekt – Pražská vodka.

 

V příštím díle si řekneme o vodce více. Těšte se, ale na zdraví si můžete dát u třeba dnes večer!

 

Text: Lucie Janečková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno