Chci vědět, co leju: Tequila (1/3)

| Články | lukas@jobstime.cz

Jobstime.cz je tu s dalším novým dílem seriálu Chci vědět, co leju. Dnes se podíváme na zoubek tequile! A abychom začali hezky popořadě, tak si jako první přiblížíme její historii a co vlastně tequila je. Tak jdeme na to!

tequila-alternatives-1107020-TwoByOne

Tequila

Tequila je alkoholický nápoj vyráběný především v okolí města Tequila v mexickém státě Jalisco. Odtud pak zřejmě pochází i její samotný název. Jedna z legend praví, že sladkou šťávu z agáve jako první na světě vylisovala žena jménem Mayauhetl z kmene Olméků, jejíž manžel Patecatl dal šťávu vykvasit a získaný nápoj dal darem svému vládci Montezumovi. Ale Indiáni neznali proces destilace, a tak za vším nejspíše hledejme španělské kolonizátory. Moderní historie tequily tak začíná v 16. století.

Tequila se vyrábí z mexického druhu Agáve tequiliana, zvané tako jako Weberova modrá agáve. Agáve spadá do rodu amarylkovitých rostlin a ne kaktusových. Tequila se tudíž nevyrábí z kaktusu! V roce 1905 byl německým botanikem Franzem Weberem stanoven jeden druh agáve, který je pro výrobu tequily vhodný. Na jeho počest byl tento druh pojmenován Agave Weberi znám také jako Agave tequiliana.

Podle mexických zákonů se může tequila vyrábět pouze v pěti oblastech – v celém státě Jalisco (kde je největší výskyt Weberovy modré agáve), a pak v určitých oblastech států jako je Guanajuanto, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Chráněná oblast zahrnuje 180 samosprávných celků, přičemž nejvíce jich je ve státě Jalisco – 124.

Tak jako jiné destiláty se i tequila liší kvalitou a složením. Jednotlivé varianty tequily se posuzují podle doby zrání a podílu agáve. Nejkvalitnější tequila obsahuje stoprocentní podíl agáve, zatímco jiné druhy tequily pouze poloviční množství, kdy chybějící podíl agáve nahrazuje cukrová třtina.

Nejstarší a největší palírna v Tequile je La Rojeňa, jehož zakladatelem byl pan José Cuervo a začal zde vyrábět tequilu v roce 1758. Teprve až o sedm let později získal jeho syn José Maria Guadalupe Cuervo koncesi k produkci tequily pro obchodní účely a založil lihovar La Rojeña. Odtud se také tequila začala exportovat do El Pasa v americkém Texasu, kde právě začala slavná éra zlaté horečky. Avšak většina zlatokopů, včetně barmanů, neuměla španělsky, a tak se sudy s tequilou označovaly obrázkem havrana (ve španělském překladu cuervo). Proto je malým strážcem této palírny právě havran.

Na každé lahvi tequily by měl být symbol NOM, což je označení pro Normas Official Mexicana a čtyřmístné číslo, které potvrzuje shodu s mexickým standardem (Official Mexican Standards), symbol CRT, což značí výrobu kontrolovanou úřadem pro tequilu, anebo symbol DO a dvoumístné číslo (doklad o souladu použití názvu tequily s geografickým původem a technickými požadavky). Výjimečně se pak může objevit označení DNG, které používá mexická vláda jako známku kvality a původu.

V dalším díle si popíšeme výrobu samotné tequily. Tak si to nenechte ujít!

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno