Chci vědět, co leju: Tequila (2/3)

| Články | lukas@jobstime.cz

V minulém díle jsme nakousli téma tequila. Přiblížili jsme si více její původ a historii. Dnes se na Jobstime.cz podíváme na její výrobu a dělení. Tak jdeme na to!

tequila-alternatives-1107020-TwoByOne

 

Jak už jsme si řekli minule, tequila se nevyrábí z kaktusu, ale agáve (sukulent). Z odrůdy zvané Weberova modrá agáve. Těžké plody pak na poli sklízí skupina jimadorů (zkušených pěstitelů) a to samozřejmě ručně. Nejprve se musí rostlina odříznout a pak se osekají tuhé listy, abychom se dostali k samotnému srdci agáve neboli pini.

Následně se plody musí pomalu péct, jinak by tequila nestála za nic. Z hmoty připomínající povidla se vylisuje šťáva, naředí vodou a nechá se samovolně kvasit zhruba tři dny. Žádné kvasinky se přidávat nemusí. Stačí káď s tekutinou nechat v teple a na vzduchu a všudypřítomné kvasinky si ji najdou a začnou s přeměňováním cukru na alkohol.

Zhruba desetiprocentní alkoholový nápoj pak prochází dvojí až trojí destilací. Vzniklý produkt pak má 40-­55% alkoholu. Tím ale proces výroby nekončí. Některé tequily se po destilaci stáčejí do dřevěných sudů, kde následně zrají a získávají zlatavou barvu. Proces zrání trvá několik měsíců i řadu let. Zlatá tequila by tedy měla být chuťově bohatší a zároveň uhlazenější. To však není výsadou levných zlatých tequil, které svou zlatavou barvu dostávají díky dobarvení karamelem.

Výrobci tequil nižší kvality tak maskují případné nedokonalosti nápoje. Takzvaná stříbrná (či bianco) tequila nezraje, a po destilaci se tedy rovnou lahvuje.

Agáve měla pro mexické indiány velký význam. Celou tuto rostlinu zužitkovali. Z listů dělali košíky, sandále či provazy. Z dužiny naopak vyráběli lehce alkoholický nápoj tzv. pulque, silný asi jako naše pivo, který se používal k náboženským obřadům. Samotnou tequilu ale nevyráběli. S tím přišli až Španělé zhruba v 16. století.

Na výrobu jedné lahve tequili je potřeba až osm kilogramů agáve. Samotné agáve pak může vážit až kolem osmdesáti kilogramů.

Pravá tequila ze 100% čisté agáve se dělí do čtyř skupin:

– Extra Aňejo – zrání minimálně po dobu tří let v sudech o maximálním obsahu 600 litrů
– Aňejo – Zrání minimálně 12 měsíců
– Reposando – ze zákona musí zrát minimálně 60 dní a většinou zraje v obrovských sudech o obsahu až 30 000 litrů
– Blanco nebo také Silver – ze zákona dvakrát destilována, která v sudech nezraje (existují i výjimky)

Příště si na Jobstime.cz povíme více k dělení tequili a k tomu jak správně tequilu pít. Tak si to nenechte ujít!

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno