Chci vědět, co leju: Rum (3/3)

| Články | Redakce Jobstime.cz

V minulém díle našeho seriálu Chci vědět, co leju, jsme si přiblížili výrobu rumu. Dnes pro vás portál Jobstime.cz připravil jeho dělení.

Jak už jsme si řekli, pojmenování a dělení rumu se liší téměř stát od státu. Na rozdíl od whisky nebo koňaku neexistují u rumu jednotná pravidla jeho výroby. Rum je jako nápoj definován pouze různými předpisy a zákony jednotlivých zemí, které ho produkucí. Často se pak stává, že jsou tyto předpisy z různých států v rozporu mezi sebou (objem alkoholu, doba zrání atd.).

Například v Kolumbii je stanoveno, že musí rum obsahovat minimálně 50% alkoholu. Hned v sousední Venezuele ale už obsah klesá na 40% a stejné je to i v Chile. V Mexiku se pak jako rum může označovat pouze destilát zrající v sudech minimálně 8 měsíců, o kus dále v Dominikánské republice musí v sudech zrát 1 rok.

Díky jeho nejasné definici a zmíněným regionálním rozdílům je pojetí toho, co rum je a co není, dost liberální.

Dělení podle zemí

Rum se taky dělí podle země, kde se vyrábí. Španělsky mluvící národy jako Kuba, Puerto Rico, Kolumbie či Venezuela vyrábějí světlé rumy s čistou, lehkou a jemnou chutí.

Anglicky hovořícím oblastem jako Bermudy, Belize nebo Jamajka je tradiční rum tmavý, jenž má plnější chuť a aroma melasy.

V bývalých koloniích Francie, mezi které patří Haiti, Martinik nebo Guadeloupe, vyrábí rum z cukrového sirupu. Tyto rumy jsou známy též jako tzv. zemědělské rumy, mají silnější příchuť cukrové třtiny, patří mezi více ceněné.

Zákazníci většinou rozdělují rum na bílý, který považují za lehčí a pak tmavý s plnější chutí. Jak už jsme si řekli v minulém díle, všechny vydestilované rumy jsou čiré a svojí barvu pak získávají až díky zrání v sudech. Kvalitní bílé rumy pak bývají někdy filtrovány kvůli odstranění barevného odstínu. Naopak levné, krátce zrající tmavé rumy, bývají často dobarvovány karamelem.

Dělení podle barvy

Světlé rumy jsou označovány jako bílé či stříbrné. Mají méně plnou chuť, a proto jsou často součástí různých koktejlů.

Zlaté rumy, často označovány též jako jantarové rumy, jsou středně plné chuti, které zrají delší dobu v sudech. Svou barvu ale velmi často získávají právě již zmíněným dobarvováním.

Tmavé rumy, označovány jako black, vyzrávají ještě déle než zlaté rumy.  Mají mnohem výraznější aroma. Hodně často se uplatňují i při vaření.

Ochucené rumy jsou ty, do nichž se během technologického procesu přidá nějaká speciální příchuť. Nejčastěji tak můžeme najít rumy s příchutí manga, kokosu nebo citrusových plodů.

Silné rumy, jsou ty, jejichž obsah alkoholu je vyšší než je obvyklých 40% alkoholu. Mluvíme tedy například o rumech z Kolumbie, kde je obsah alkoholu kolem 50%.

Prémiové rumy jsou ty, které se pijí hlavně samostatně. Mají více charakteru než ostatní rumy. Díky velké poptávce po těchto vyšlechtěných rumech tak vzrůstá i nabídka značek, jejichž obsah vyzrával a byl ošetřován velmi dlouho.

Vedle tohoto vznikají speciální druhy rumu jako brazilská Cachaca, která se odlišuje od klasických rumů hlavně tím, že se vyrábí z třtinové šťávy. Dle mnohých vůbec není považována za rum. Avšak mezí tímto brazilským rumem a rumy z francouzsky mluvících zemí, které jsou též často vyráběny pouze ze šťávy a ne z melasy, není zas takový rozdíl.

Za zmínku stojí také indonéský Arak. Avšak když se budeme řídit pravidlem, že rum by měl být vyroben z cukrové třtiny, ne každý arak je rumem. Některé vznikají i z obilí, ovoce palmových semen či rýže. A  nesmíme opomenout ani Aguardientes. Jedná se o latinskoamerické rumy, které mají svojí kulturu. Po destilaci se do nich přidává navíc anýz a cukrová třtina.

Nenechte si ujít další díl našeho seriálu Chci vědět, co leju na Jobstime.

 

Text: Lucie Janečková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno