Chci vědět, co leju: Rum (1/3)

| Články | Redakce Jobstime.cz

V minulých dílech našeho seriálu Chci vědět, co leju vám redakce Jobstime.cz přiblížila nejprve  svět whisky a následně také svět vodky. Jejich historii, podávání a zajímavosti. V následujících článcích se Jobstime zaměří na svět rumu. Jaká je země původu, kde vznikl, jak ho pít anebo nejznámější značky. Tak jdeme na to!

Historie

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo z cukerné šťávy získávané z cukrové třtiny. Ze všech možných alkoholů má nejkratší název.  Nebo snad znáte alkohol, která má v názvu pouze dvě písmena? Pokud ano, dejte nám vědět, protože bychom chtěli něco takového ochutnat!

Jako u každého jiného alkoholu i u rumu existuje hned několik teorií, jak vznikl. Podle jedné teorie byl dříve označován rum jako tzv. Rumbullion, což znamená velká vřava. A proč právě tenhle název? Při konzumaci velkého množství se totiž námořníci na lodích často začínali rvát. Slovo rum tak mohlo vzniknout zkrácením slova rumbullion.

Další teorie tvrdí, že rum dostal svůj název podle holandských sklenic na alkoholické nápoje, které se jmenovali roemer.

Slovo rum však může pocházet i z latinského názvu pro cukr a cukrovou třtinu – saccharum, saccharum officinarum.

Britové dokonce označovali rum za ďábelského zabijáka, neboť prý síla nově objeveného nápoje zabila celou řadu jeho ochutnavačů.

První zmínky o rumu pocházejí z Asie (konkrétně Indie a Čína) z 8. století našeho letopočtu. Jednalo se ale spíše o nápoj, který by se dal označit jako předchůdce rumu. Díky arabské invazi se pak cukrová třtina dostala přes Španělsko do Evropy a po objevení Ameriky až do Karibiku. Zde zjistili, že se dá rum vyrábět z melasy, což je odpadní produkt při výrobě cukru. To byl moment, kdy se zrodil klasický rum.

A jak už to u alkoholu bývá, nevznikl jinak než náhodou. Melasu totiž původně začali kvasit otroci, kteří pracovali na plantážích s třtinou. Postup byl samozřejmě velmi primitivní a asi by nám vzniklý produkt ani moc nechutnal.

Rum rychle získával velkou popularitu. Dochovaly se i dokumenty britského námořnictva, kde se přímo nařizuje denní dávka pro námořníky, jako posilující nápoj. Jak už jsme zmínili, bývali námořníci agresivní po vypití svého přídělu rumu a tak admirál Vernon roce 1740 vydal nařízení, že se rum musí ředit vodou. Jenže tenhle příkaz byl v očích námořníku veliký hřích. Novému nápoji tak začali říkat posměšně grog. Proč zrovna grog? Podle pláště, který si admirál nechával šít z hedvábného grogrénu. Díky tomu si u námořníků vysloužil i přezdívku Old Grogan, který se pak zkrátil na Old Grog. Pojmenování grog se rychle ujalo a používá se dodnes.

Také se dochovaly záznamy o podávání rumu smíchaného s limetkovým džusem jako prevenci proti kurdějím (nedostatek vitamínu C).

Souvislost rumu a pirátů není nikterak překvapivá. Toto neosdmyslitelné spojení vzniklo v době rozmachu obchodu námořní cestou. Piráti, kteří loupili všechno možné, přirostly k tomuto produktu více, než k čemukoli jinému.

Hledáte práci v gastru?

Přes 400 podniků u nás hledá denně talenty.

Najděte práci

Žijete gastrem?

Vytvořte si profil a buďte vidět v oboru!

Registrujte se

 

Zajímavosti

V příštím díle si na Jobstime řekneme něco o podávání rumu a jeho dělení. Tak si to nenechte ujít!

 

Text: Lucie Janečková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno