Chci vědět, co leju: Koňak (1/3)

| Články | Redakce Jobstime.cz

A je tu zase náš oblíbený seriál Chci vědět, co leju. Jelikož jsme si v předešlém díle na Jobstime.cz vysvětlili pojem brandy, jak vzniká, její historii a v čem jí pít, dnes se můžeme vrhnout na koňak. Tak jdem na to!

storage-371759_1920

Koňak je vlastně jedním z druhů brandy. Jedná se o brandy pocházející ze specifické geografické oblasti, a jejíž výroba podléhá několika důležitým pravidlům. Konkrétně jde o oblast kolem francouzského městečka Cognac (tedy hlavně o francouzské departmenty Charente a Charente-Maritime). Odtud pak získal i svůj název.

Koňak je vinný destilát, pocházející z Francie. Všechny záležitosti spojené s kontrolou jakosti a ostatních předpisů spojených například s výrobou koňaku má na starost BNIC instituce (Bureau National Interprofessionnel du Congnac).

Koňak je nejznámějším typem brandy. Aby se ale pálenka mohla nazývat koňak, musí splňovat důležitá kritéria:

  1. Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii, což stanovuje francouzský zákon z roku 1909. Tento region se dělí na šest oblastí: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, FinsBois, Bon Bois a Bois Ordinaires. Je povoleno míchat hrozny z jednotlivých oblastí mezi sebou. (Pokud jsou použité hrozny vypěstovány pouze v Grande Champagne a pochází z odrůdy Ugni Blanc, je možné označit tento koňak na etiketě jako Premiére cru du Cognac)
  2. Musí zrát v dubových sudech nejméně dva roky od konce destilační sezóny (to je od 1.dubna následujícího roku po sklizni)
  3. Musí být vyrobena jen z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard

Dosud se vedou spory o tom, kdo vlastně brandy a potažmo tedy i koňak vymyslel. Nejčastěji se však odborníci kloní k názoru, že to byli Holanďané. I název brandy by tomu odpovídal. Jak už jsme si řekli minule, název „brady“ pochází z holandského brandewijn, což v překladu znamená ohnivé víno. Tato vinná pálenka se lépe převážela a také snižovala daňovou zátěž, která se tehdy neplatila podle množství čistého lihu, ale podle množství nápoje. Po převozu do místa určení se měla pálenka zpět naředit vodou. Brzy se však přišlo na to, že vinná pálenka skladovaná v sudech velmi dobře chutná i neředěná, a tak vlastně vznikla brandy. A s koňakem je to vlastně stejné.

Koňak je buď směs různých ročníků (nejběžněji dostupný koňak), směs různých destilací jednoho ročníku, nebo je ročníkové z jedné konkrétní destilace. Vždy ale musí pocházet ze zmíněné oblasti kolem města Cognac. Všechny ostatní pálenky se pak musí nazývat „pouze“ brandy.

Říká se, že francouzští andělé pijí koňak. Během procesu zrání zlatavé tekutiny se totiž každý rok z dubových sudů odpaří asi 3% obsahu. Tomuto úbytku říkají Francouzi „andělská daň“. Cena za dokonalost je zkrátka vysoká.

Místa, kde koňak roste, dospívá a zraje, jsou poznat již z dálky. Tmavé, chtělo by se říct špinavé, nízké budovy. Každý sklad, ve kterém odpočívají sudy s budoucím koňakem je potažen černou houbou, zvenku i zevnitř. Houbou, která žije z koňaku, kterým jsou stěny skladů úplně nasáklé. Houbou, která je výběrčím andělské daně.

V dalším díle o Koňaku si na Jobstime řeknem více o jeho historii. Tak si to nenechte ujít!

 

Text: Lucie Janečková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno