Chci vědět, co leju: Brandy

| Články | Redakce Jobstime.cz

V minulých dílech našeho velikého seriálu Chci vědět, co leju jsme si na Jobstime.cz povídali o rumu – jeho historii, dělení a výrobě. Dnes se podíváme na zoubek Brandy, abychom si později mohli říct něco o Koňaku.

brandy-402572_1920

Brandy je v širším slova smyslu vinná nebo ovocná pálenka. Etymologii slova brandy bychom našli v holandském výrazu brandewijn, které by se dalo přeložit jako ohnivé víno. Víno se totiž ještě před brandy destilovalo na vinnou pálenku, tzv. Vínovici.

Důvody jsou pravděpodobně hned dva. Za prvé se obchodníkům nechtěla platit velká daň, která se dříve stanovovala podle objemu nápoje a ten byl u destilované pálenky menší než u vína.

A druhý důvod byl vyšší trvanlivost pálenky, což ocenili především obchodníci na svých dlouhých cestách a mořeplavci obecně. Vinná pálenka se pak měla vždy naředit vodou. Všichni však brzy zjistili, že vinná pálenka, která byla uložená v sudech, je po uzrání mnohem chutnější. A tak vlastně vznikla brandy.

Výroba

Jak už jsme si řekli na začátku, brandy se tedy vyrábí z hroznů vinné révy. Z nich se vyrobí víno, které se destiluje a následně se nechá zrát v sudech (výjimkou jsou některé ovocné brandy, které se zrát nenechávají. Většina druhů brandy zraje v dubových sudech po sherry. Některé z nich dokonce zrají postupně hned v několika sudech, čímž je dosaženo pestřejší chuti. Doba zrání pak podstatně ovlivňuje kvalitu hotové brandy. Ty nejkvalitnější zrají i několik desítek let. Destilovaná a uzrálá brandy má pak zpravidla kolem 40% alkoholu.

Obvykle se rozlišují tři kategorie brandy:

  1. hroznová brandy (=brandy v užším slova smyslu), vyráběná přímo z vinných hroznů nebo vinného moštu (např. Cognac, Armagnac)
  2. brandy z hroznových výlisků (slupky, stopky a semena zbylá po lisování vína) – v Itálii zvaná grappa, ve Francii marc
  3. ovocná brandy – vyráběná z ostatního fermentovaného ovoce kromě hroznů (např. calvados, Kirschwasser, slivovice)

Podávání brandy

Pro vychutnání dobré brandy je důležité vědět, v čem ji vlastně podávat. Brandy se nalévá do sklenice ve tvaru tulipánu nebo do takzvané „koňakovky“ o teplotě zhruba 19°C. Baňatý tvar sklenky umožňuje nejlepší uvolnění aroma nápoje.

To byl takový kratší, ale nezbytný úvod, který budeme potřebovat na náš příští díl seriálu Chci vědět, co leju. Příště se totiž na Jobstime podíváme na zoubek koňaku. Tak si to nenechte ujít.

 

Text: Lucie Janečková

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno