15 tipů jak přežít první den v profesionální kuchyni

| Články | Simona Mrázková

Začátek v jakékoli nové práci není jednoduchý. V profesionální kuchyni to ale platí dvojnásob. Před nováčkem v kuchyni stojí množství výzev, kterých je potřeba zhostit se se ctí. Od způsobu přípravy jídel, který se vyučuje ve škole nebo na povinné praxi, je daleká cesta k tomu, jak to v kuchyni vyhlášené restaurace vypadá ve skutečnosti. Člověk se musí naučit, jak pracovat v týmu a jak efektivně komunikovat, a to rychle.

chefs   

Zkušený šéfkuchař Paul Sorgule, který v profesionální kuchyni strávil 50 let, vytvořil seznam 15 bodů, které mohou pomoci kulinářským začátečníkům s tím, co očekávat od prvních dnů práce v restauraci.

STAŇ SE SOUČÁSTÍ KUCHYNĚ

Jako kuchař jsi zodpovědný za to, že si uděláš jasno o místě uskladnění jednotlivých surovin, jak využívat vybavení kuchyně, kdo je za co zodpovědný atd. Je zapotřebí pochopit obecný systém práce v dané kuchyni.

NADBYTEČNÉ OTÁZKY NEJSOU VÍTÁNY

Bohužel stále často uplatňované pravidlo „žádná otázka není hloupá otázka“ by nemělo převládnout. Ptej se, ale vždy si předem otázku dobře promysli, než ji vyřkneš nahlas.

OSOBNÍ VÝBAVA JE OPRAVDU OSOBNÍ

To je stále jedním z nejdůležitějších pravidel v profesionální kuchyni – kuchařovy případně šéfkuchařovy osobní pracovní nástroje jsou opravdu osobní. Nedotýkej se jich a zabraň ostatním, aby si je brali. Pokud se jedná o osobní výbavu, drž se raději stranou.

knife-1383834_1280

JE TO VŠECHNO O NASTAVENÍ

Každý v kuchyni ví, že efektivní nastavení je základem úspěchu a ti, kdo nejsou součástí základního nastavení, a tedy jsou nepřipraveni, s sebou stáhnou zbytek skupiny.

UKLÍZEJ PO SOBĚ PRŮBĚŽNĚ

Dobří kuchaři po sobě při práci nenechávají nepořádek. Stačí jeden pohled na pracovní prostředí konkrétního kuchaře a hned poznáš, zda je právě on schopen zvládnout rušný večer v beznadějně vyprodané restauraci.

ZBYTEČNÝ POHYB TĚ UNAVÍ

Zbytečné pohyby tě opotřebují – pokus se jich zbavit.

DEJ JIM O SOBĚ VĚDĚT

Profesionální kuchaři jsou často hluční, naschvál hluční. Dávají o sobě nahlas vědět právě proto, aby zabránili případným kolizím: „Za tebou! V rohu! Horké! Pozor! Zvedám!“ Často také významně klepají, když vcházejí nebo odcházejí – to vše napomáhá k tomu, aby kuchyň zůstala bezpečná.

ZNEJ SVÉ INGREDIENCE

Kuchař je opět zodpovědný za to, že zná ingredience, se kterými pracuje. Neustále je studuj!

ZNEJ SPRÁVNÉ POSTUPY PŘI VAŘENÍ

Když víš, jak dusit, můžeš dusit cokoli; když víš, jak grilovat, můžeš grilovat cokoli, a když víš, jak dokončit omáčku Monte-au-Beurre, tak není nic přirozeněnjšího ji dokončit.

VYTVÁŘEJ SI PŘI PRÁCI PRIORITY

Nastav si pracovní postup tak, jak vyhovuje tobě a zvykni si na něj.

RESPEKTUJ PROSTOR OSTATNÍCH

Ve chvíli, kdy si kuchař vymezí svůj pracovní prostor, respektuj jej a drž se na svém vlastním území.

PRACUJ RYCHLE, ALE RYCHLOSTI NEOBĚTUJ KVALITU

Vyzkoušej si pracovat tak, jakoby tvůj život závisel na tom, zda je všechno hotovo, jak má být.

NA DŮVĚŘE JE POTŘEBA PRACOVAT, NEPŘIJDE JEN TAK SAMA

Důvěra je založena na tom, jak jednáš, co děláš a jestli respektuješ ostatní. Důvěru je potřeba si získávat každý den znovu a znovu.

DĚLEJ SI POZNÁMKY

Pořiď si malý sešit do kapsy. Každý den si napiš, co jsi se právě naučil.

V KAŽDÉ KUCHYNI SE TO DĚLÁ JINAK

„Když jsi v Římě, dělej to jako Římané.“ Jak bude čas plynout a budeš získávat více a více zkušeností a sebejistoty, můžeš postupně svobodně nabídnout své rady a nápady. Ale právě teď jsi v Římě.

Sleduj Jobstime.cz také na Facebooku!

Komentáře

Částečný profil uchazeče se zobrazí
až po přihlášení nebo registraci.


Zavřít okno